Montignac Metoden.
Montignac Metoden uppfanns av Michel Montignac som föddes 1944 i Frankrike, Angoulême. Han led själv av övervikt precis som sin far. Därför beslutade han sig att studera näringslära på -70 talet. Montignac blev senare personalchef på ett stort Amerikanskt läkemedelsföretag. Hans metod skiljer sig på så sätt att han aldrig väger och mäter maten. Montignac skrev sin första bok Jag äter och njuter - därför blir jag smal" för cirka 20 år sedan. Boken togs väldigt positivt emot av alla de som provar tråkiga dieter och ville prova något lyxigare att banta med.
Montignac Dieten bygger på att det är endast blodsockret och Glykemiskt Index man behöver bry sig om, man behöver inte tänka på energiintag eller mängd. Recepten och kostråden innehåller mycket fett och relativt mycket energi. Montignac Metoden förespråkar att bantaren äter mat med lågt glykemiskt index (GI) precis som den populära GI-Metoden. Ät alltså inte mat som får blodsockret att skjuta i höjden. Effekten av att äta enligt Montignac blir att kroppen lagrar mindre fett och förbränner desto mer.
Denna diet kan med fördel kombineras med ett effektivt bantningspiller. Klicka här för att prova gratis!
Lågt GI har t.ex. grönsaker, bönor och linser. Högt GI har t.ex. vetemjöl, majs, potatis och friterad mat. GI är bara intressant för livsmedel som innehåller kolhydrater. Man räknar inte GI för t.ex. kött. Montignac lägger vikt vid andra saker också, t.ex. att balansera näringsämnena i måltiderna och att välja rätt fetter. Se hela GI-Tabellen längre ner på sidan!
Tillagningssättet spelar också roll. Potatis som kokt med skalen på ligger på 65, potatismos en bit över 100 och pommes frites ska vi bara inte tala om. Regeln är att ju mer mosat ett livsmedel är, desto högre GI har det. Det är alltså bättre att äta maten så lite behandlad som möjligt. Tanken är att maten skall behandlas dvs smältas i magen istället, vilket i sin tur gör dig mätt längre. Mat som inte ger magen något att jobba med blir bara blir en klump som åker rakt igenom och en timme senare är man hungrig igen.
För att komma igång med din nya kosthållning och lyckas hålla dieten gå gärna med i en viktklubb. Exempelvis www.matdagboken.se. Där får en personlig matdagbok, personlig motionsdagbok, personliga uträkningar såsom BMI, personligt energibehov, recept och mycket mera. Matdagboken är kopplad till livsmedelverkets databas vilket underlättar rätt kosthållning.
En av de
principer som utmärker Montignac metoden är att man helst
inte blandar livsmedel
med mellanhögt GI och mättat fett i samma måltid. Översatt till ett exempel
betyder det att man inte äter fullkornspasta och ägg samtidigt. Det går däremot
bra att äta fullkornspasta och grönsaker, eller gröna linser och ägg. Till sin
hjälp har man GI-tabeller med olika livsmedels GI, och hittar man inte det man
vill i tabellerna så lär man sig ganska snabbt att lista ut om ett livsmedel är
bra eller inte och hur man kan kombinera det. Montignac-Metoden bygger på att
det är endast blodsockret och Glykemiskt Index man behöver bry sig om Man
behöver inte tänka på energiintag och mängd till skillnad från de flesta andra
dieter som t.ex.
Atkinsdieten,
South Beach,
Zone, m.fl.
Montignac metoden i korthet:
ät dig mätt utan begränsning du behöver inte väga och mäta det du äter.
ät tre planerade och varierade måltider om dagen på bestämda tider och hoppa aldrig över ett mål
ät mindre mättat fett (kött, feta charkuterier, smör, fet mjölk) till förmån för fett från fisk, olivolja, solrosolja
undvik sötade drycker såsom ex. läsk.
drick inte mer än ett glas vin (10 cl) eller öl (20 cl) till varje måltid
undvik starkt kaffe, ta hellre koffeinfritt
ät långsamt och tugga ordentligt.
undvik att småäta mellan måltiderna.
Observera!
Om du mår illa, är gravid, har problem med njurarna, har diabetes, oroar dig eller har övriga frågor kontakta din läkare eller dietist. Det är aldrig fel att rådgöra med din läkare INNAN du börjar banta.
Några enkla Montignac tips för att sänka det glykemiska indexet i en måltid:
Ska man äta gårdagens rester, så äter man dem om möjligt ouppvärmda, för då är GI lägre.
Grönsaker sänker GI för hela måltiden.
Vinäger, citron och lime sänker GI det glykemiska indexet på hela måltiden.
Rostat bröd har lägre GI än samma brödskiva orostad.
Börja alltid middagen med råkost.
Vitt raffinerat socker, vitt mjöl och vit pasta undviks helt.
Exempel på sånt som är helt förbjudet på grund av sitt höga GI är majs, smör, ugnsbakad potatis och kokta morötter.
Här nedan finner du en GI-Tabell sorterad på Livsmedel med Glukos som referens på Ett GI på 100 H. Glukos är detsamma som druvsocker.
Ananas 66 H
Ananasjuice 46 M
Apelsin 44 M
Apelsinjuice 46 M
Apelsinjuice, färskpressad 46 M
Aprikos, färsk 57 H
Aprikos, inlagd 64 H
Aprikos, torkad 31 L
Aubergine, squash, lök, vitlök m.m. 15 L
Bagel 72 H
Baguette 95 H
Banan 65 H
Banankaka utan socker 55 H
Betor 64 H
Bovete 55 M
Bröd, blandat mjöl 48 M
Bröd, bulgur 53 M
Bröd, fiberrikt vetemjöl 68 H
Bröd, fint vetemjöl 71 H
Bröd, glutenfritt, fint 90 H
Bröd, hamburger 61 H
Bröd, havregryn 48 M
Bröd, kornmjöl 67 H
Bröd, pita 57 H
Bröd, pumpernickel 50 M
Bröd, rostbröd 70 H
Bröd, sammalt vetemjöl 69 H
Bulgur 48 M
Bönor i tomatsås, burk 48 M
Bönor, black eye 41 M
Bönor, fava 79 H
Bönor, kidney 29 L
Bönor, kidney på burk 52 M
Bönor, lima, frysta 32 L
Bönor,mung 38 M
Bönor, pinto 39 M
Bönor, pinto på burk 45 M
Bönor, romano 46 M
Bönor, röda kidney 19 L
Bönor, torkade, ej specificerade 28 L
Cantaloupemelon 65 H
Choklad, 70 % kakao 22 L
Choklad, drickchoklad 34 L
Choklad, M&M (jordnötter) 32 L
Choklad, Mars 64 H
Choklad, ren mjölkchoklad 70 H
Choklad, Snickers 40 M
Choklad,Twix 43 M
Cornflakes 83 H
Cornflakes, All-Bran 42 M
Cornflakes, Cheerios 74 H
Cornflakes, Chocopops 77 H
Cornflakes, Kellogs’ Honey Smacks 55 M
Cornflakes, Special K 54 M
Couscous 65 H
Croissant 67 H
Dadlar 99 H
Druvor 46 M
Filmjölk 45 M
Flottyrringar 76 H
Fruktcocktail på burk 55 H
Fruktos (fruktsocker) 22 L
Glass 10 % 61 H
Glukos (druvsocker) 100 H
Glukostabletter 102 H
Grapefruktjuice 48 M
Grönsaker, gröna 15 L
Haricot verts 38 M
Havregrynsgröt 61 H
Havrekex 55 H
Hirs 71 H
Honung 58 H
Jordnötter 15 L
Kex, Digestive 59 H
Kex, Graham 71 H
Kikärter, garbanzo 33 L
Kikärter, gula (Chana Dal) 8 L
Kikärter på burk 42 M
Kikärtsmjöl (gram) 27 L
Kiwi 53 M
Knäckebröd, fiberrikt rågknäcke 65 H
Knäckebröd, Kavli 71 H
Knäckebröd,Ryvita 69 H
Korn, fullkorn 25 L
Korn, krossat 50 M
Korn, valsat 66 H
Kålrot, kokt 72 H
Körsbär 22 L
Laktos (mjölksocker) 46 M
Life Savers 70 H
Linser, bruna 29 L
Linser,gröna 29 L
Linser, gröna, på burk 52 M
Linser, gula 22 L
Linser, röda 25 L
Linssoppa på burk 44 M
Läsk, Coca-Cola 70 H
Läsk, Fanta 68 H
Lättglass 50 M
Majs, färsk 55 M
Majsmjöl (polenta) 69 H
Majstortillachips 74 H
Maltodextrin 105 H
Maltos (maltsocker) 105 H
Mango 56 H
Mannagryn 66 H
Mjölk 0,1% 32 L
Mjölk 0,5% 30 L
Mjölk 3% 27 L
Morötter, kokta 85 H
Morötter, råa 30 L
Muffins 62 H
Müsli 56 H
Mördegskakor 64 H
Nudlar på mungbönor 26 L
Nudlar, kinesiska på ris 58 H
Nudlar, snabb 47 M
Nudlar, vermicelli 35 L
Nutella choklad/nötpålägg 32 L
Palsternacka 97 H
Pasta, durumvete 55 M
Pasta, fettucine 32 L
Pasta, fullkorn 40 M
Pasta, gnocchi (potatisbaserad) 67 H
Pasta, helt vete 45 M
Pasta, linguine 46 M
Pasta,makaroner 45 M
Pasta, spaghetti durumvete 41 M
Pasta, spaghetti, fullkornsdurumvete 37 M
Pasta, spaghetti, kokt 5 min 36 M
Pasta, spaghetti, proteinberikad 27 L
Persikor 42 M
Persikor på burk 47 M
Pizza, med ost och tomat 60 H
Plommon 39 M
Potatis, färskpotatis, kokt med skal 62 H
Potatis i mikrovågsugn 82 H
Potatis, bakad 85 H
Potatis, gulskalig, kokt med skal 63 H
Potatis, kokt, mosad 73 H
Potatis, pommes frites 75 H
Potatis, rödskalig, bakad 93 H
Potatis, rödskalig, skalad och kokt 88 H
Potatischips 54 M
Potatismos, pulver 90 H
Power Bar (Powerfoods) 57 H
Pretzels 81 H
Pumpa 75 H
Päron 37 M
Päron på burk 44 M
Quinoa, kokt 35 L
Ravioli, köttfylld, durumvete 39 M
Ris, basmati 50 M
Ris, långkornigt amerikanskt 48 M
Ris, naturris 50 M
Ris, rundkornigt 72 H
Ris, råris 55 H
Ris, snabbris 90 H
Ris, vildris 35 L
Riskakor 77 H
Rispasta, fullkorn 92 H
Russin, gula 56 H
Russin, svarta 64 H
Råg 34 L
Rågbröd med linfrö 55 M
Rågbröd, fint 64 H
Rågbröd, grovt 46 M
Sockerkaka 54 M
Sockerkaka med vaniljkräm 65 H
Sojabönor 18 L
Sojabönor på burk 14 L
Sojamjölk 30 L
Sukros (vanligt socker) 64 H
Sylt med socker 49 M
Sylt utan socker 22 L
Sötpotatis 54 M
Tacoskal 68 H
Tapioka, kokt i mjölk 81 H
Tapioka, ångkokt 1 timme 70 H
Tofu, fryst efterrätt 115 H
Tomat 15 L
Tomatsoppa 38 M
Tortellini fyllda med ost 50 M
Tårtbotten 46 M
Valnötter 15 L
Vaniljkräm, efterrätt 43 M
Vattenmelon 72 H
Vetebullar 73 H
Vetekex 70 H
Vetekorn 41 M
Vetemjöl, sammalt 70 H
Vetemjöl, siktat 85 H
Wienerbröd 59 H
Vitlök 10 L
Våfflor 76 H
Yoghurt 0,1%, med frukt och socker 33 L
Yoghurt 0,1%, med fruktos-aspartam 14 L
Äppeljuice 40 M
Äpple 36 M
Ärter, färska 40 M
Ärter, gula, kokta 32 L
Ärtsoppa (gula ärter) 60 H
Ärtsoppa (gröna ärter) 66 H
Öl 110 H
Källor:
Aftonbladet: "Ät dig smal med Montignac"
Aftonbladet: "Laga med Montignac - på Svenskt vis" Svenska recept för Montignacmetoden.
Svenska Dagbladet: "Smakfullt från GI världen"
Vecko Revyn: "Kändisarnas farliga kolhydratkrig"
Foster Powell, K. & J.B. Miller, International tables of glycemic index. Am. J. Clin. Nutr. 1995: 62: 871S–893S
Lycka till att banta med Montignac Metoden!
Copyright 2007-2008 viktvakten.se E-post: info@viktvakten.se